Programlehetõségek és látnivalók « Zöldfa Panzió • Szállás Lillafüreden

Magyar English Deutsch

Állandó programlehetőségek Lillafüreden és környékén

 • Lillafüredi vízesés ~200 m

  A A - mesterségesen kialakított- Lillafüredi vízesés Magyarország legnagyobb esésű vízesése húsz méteres magasságával, amely a Zöldfa Panziótól mintegy 200 méterre található és szabadon látogatható.
 • Lillafüredi kisvasút ~8 perc gyalog

  Lillafüredi kisvasút ~8 perc gyalogB Talán nem túlzás azt állítani, hogy a LÁEV (Lillafüredi Állami Erdei Vasút) Magyarország legszebb kisvasútja, melynek vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz, a Garadna völgyben a Hámori-tó partján kanyarogva a Zöldfa Panzióhoz közeli Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, és számos gyalogos túra kiindulópontjára. Továbbá november végén, december elején Mikulásvonat jár Miskolc végállomás - Lillafüred vonalon és szállítja a gyerekeket a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába, ahol egy interaktív mesejáték keretében a Mikulással is találkozhatnak a kicsik.
 • Miskolc-Lillafüred -> Miskolctapolcai Barlangfürdő

  Miskolc-Lillafüred -> Miskolctapolcai BarlangfürdőC Köztudott, hogy Miskolctapolca igazi kuriózum a termálfürdők palettáján. Barlangfürdője Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. Nem csoda hát, hogy a mai formájában 1941-ben megnyitott termálfürdő rögvest az európai fürdők listájának a 3. helyére került. Azóta persze többször is megújult, az utóbbi években is sokat épült-szépült. A gyógyvizű források fölött tornyosuló sziklák barlangjaiban kialakított fürdő, jótékony klímájával és különleges, alacsony sótartalmú 30 fok körüli termálvizével, a fürdőterápia kedvelőinek minden igényét kielégíti. Miskolctapolcai Barlangfürdő honlapja
 • Miskolc-Lillafüred -> Őskohó ~5 km

  Miskolc-Lillafüred -> Őskohó ~5 kmD Az újmassai faszéntüzelésű nagyolvasztó Magyarország egyik legfontosabb ipari műemléke, melyhez hasonló ipari emlék Európában is csak három található. Fazola Frigyes építtette 1813-ban, fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra a közeli Hámorba szállítottak. A kohó mellett található a Massa Múzeum, amely a Diósgyőr-hámori Vasmű százéves történetének (1770-1870) főbb mozzanatait, eredeti dokumentumait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be. Az élményt fokozni tudja, hogy valamennyi látnivaló megközelíthető a Lillafüredi kisvasúttal is.
 • Miskolc-Lillafüred -> Diósgyőri vár ~6 km

  Miskolc-Lillafüred -> Diósgyőri vár ~6 kmE A Zöldfa Panziótól mintegy 6 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, csodálatos természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát „a királynék vára”-ként.
  Napjainkban a Diósgyőri vár tágas belső udvara kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont; a rondellában, a kazamatában és a tornyokban pedig látványos kiállítások várják a látogatókat. Diósgyőri vár honlapja
 • Miskolc-Lillafüred -> Miskolci Vadaspark ~4 km

  F A Zöldfa Panziótól mindössze 4 km-re található csodálatos erdei környezetben a Miskolci Állatkert és Kúltúrpark. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 1355-ben már királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben, így ez a legrégebbi múltra visszatekintő állattartó hely hazánkban. 21 hektáros gyertyános-tölgyes elegyes erdőben helyezkedik el, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz és területe ízelítőt ad a Bükk-hegység gazdag növényvilágából. Miskolci Vadaspark honlapja
 • Miskolc-Lillafüred -> Anna barlang ~150 m

  Miskolc-Lillafüred -> Anna barlang ~150 mG A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, a Zöldfa Panziótól 200 méterre nyílik. Bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m. A barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Az üreg különlegessége éppen befoglaló kőzetéből és gyönyörű, egyedülálló képződményeiből adódik. Az üregrendszer kialakulása összefügg az Anna-források működésével. Petőfi Sándor is megfordult itt 1847. július 8-án, ezért nevezik más néven Petőfi Sándor-mésztufabarlangnak.
 • Miskolc-Lillafüred -> Garadnai pisztrángtelep ~6 km

  H Az ország első pisztrángos telepe, ahol szivárványos és sebes pisztrángokat tenyésztenek évtizedek óta a sebes folyású, tiszta és hideg Garadna patak vizét felhasználva. A telepen télén-nyáron megtekinthető a pisztráng tenyészet. És nem csak nézni lehet a halaktól hemzsegő medencéket, hanem enni is lehet itt. A Zöldfa Panziótól alig 5 kilométerre lévő helyszín kisvasúttal, tömegközlekedéssel, autóval, valamint gyalogosan is megközelíthető.
 • Miskolc-Lillafüred -> Bánkút sí- és szánkópályák ~12 km

  I Bánkút a Bükk-fennsík keleti részén fekvő sí központ, amely a hegység második legmagasabb pontja, a Bálvány(956 tszf.) alatt található. A területen 8 darab sípálya található, amiket 7 felvonó szolgál ki. A felvonók tolókarosak és tárcsásak. Négy pályán esti sízésre is lehetőség van. Összesen kb. 3 km-nyi sípályán lehet síelni.
 • Miskolc-Lillafüred -> Szeleta ősemberbarlang ~20 perc gyalog

  J A barlang közel 100 méterrel a Szinva völgye felett nyílik, a Zöldfa Panziótól is megcsodálható triász mészkőben, 347 méter tengerszint feletti magasságban, éppen szemben a hámori temetővel, ahol Herman Ottó síremléke található. Ebben a barlangban találtak először ősemberleleteket: a jégkor végén több tízezer éven át itt élők babérlevél alakú lándzsahegyei és más eszközei szeletai kultúra néven ismertek. A védett barlang nem kiépített, de szabadon látogatható.
 • Szent István-barlang

  A fokozottan védett Szent István-barlang bejárata Lillafüreden, a Zöldfa Panziótól 15 perc sétára nyílik, mely járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A megnyitott szakaszon érdekes képződmény a Mamutfogsor, cseppkövesebb barlangszakasz a Meseország, az Oszlopok csarnoka és a Színházterem. A barlang belsőbb részei vízelvezető járatokkal is kapcsolatban vannak, mert 1958-ban és 1974-ben is feltört benne a víz, és a barlangot elöntve, a bejáraton kizúdult az útra. A Létrás-tető–István-lápa alatt húzódó nagy barlangrendszer utolsó tagja. Az időszakosan aktív forrásbarlang cseppkődíszes főágához kisebb oldaljáratok, emeleti szakaszok csatlakoznak. A barlangban légzőszervi megbetegedésben szenvedők klímaterápiás kezelését is végzik 1950 óta.
 • Lovaglás, hintó, szán

  Bükkszentkereszten a Bükk legmagasabban fekvő településén lehetőség nyílik túralovaglásra, télen lovas szán, nyáron pedig hintó bérlésére.

Látnivalók a környéken

Kirándulás autóval

 • Miskolc-Lillafüred -> Szilvásvárad, Szalajka-völgy: lipicai ménes, őserdő, kőfolyás, pisztrángos ~24 km 40 perc
 • Miskolc-Lillafüred -> Eger: vár és törökfürdő ~45 km 1 óra
 • Miskolc-Lillafüred -> Aggtelek: cseppkőbarlang ~58 km 1.5 óra
 • Miskolc-Lillafüred -> Tokaj: bortúra ~45 km 1 óra

EgerSzilvásváradAggteleki cseppkőbarlang


Szállás Lillafüreden: Zöldfa Panzió | Cím: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 40.
www.zoldfapanzio.hu | www.lillafured-szallas.hu